Kwaliteit is meer waard dan geld

Deze zomer werk ik aan of ga ik werken aan opdrachten en projecten waar het begrip ‘kwaliteit’ de standaard is. De ene keer ‘kwaliteit van dienstverlening’, de andere keer ‘het borgen van kwaliteit’ en weer een andere keer ‘samenwerken aan kwaliteit..’.

Bij het opzoeken van het woord ‘kwaliteit’ geeft de Dikke van Dale de volgende definitie:

kwa·li·teit (de; v; meervoud: kwaliteiten)

  1. mate waarin iets goed is; gesteldheid, hoedanigheid, aard: de kwaliteit van deze stof
  2. functie: in zijn kwaliteit van burgemeester
  3. goede hoedanigheid: met kwaliteiten bekwaamheid; kwaliteitsartikelen

Durven staan voor kwaliteit

Als ik in ‘mijn eigen Dikke van Dale’ kijk dan staat kwaliteit voor ‘excelleren’, ‘soms meer dan gevraagd’ en ‘durven staan voor..’. Door als ondernemer of projectmanager het lef te hebben om ‘te staan voor kwaliteit’ laat je de onderneming excelleren. Kwaliteit en excelleren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Heb jij al eens een onderneming met middelmatige dienstverlening zien excelleren? Nee, dat dacht ik al!

Vele vormen

Kwaliteit leveren kan in veel ‘smaakjes en kleurtjes’ het is aan jou om te bepalen op welke wijze kwaliteit voor jou kan zorgen voor een BOOST in je onderneming of project. Mijn ‘kwaliteitsbooster’ is VERBINDEN. “Ik zorg voor verbindingen tussen mensen met kwaliteiten die op dat moment nog zijn om het project te laten excelleren..”. Voor mij zit kwaliteit dus in meerdere aspecten, in de mens, in de verbinding, in het project en tenslotte in het resultaat. De ene keer volledig gericht op inhoud, de andere keer volledig op het proces en soms in een mix van beide.

Kwaliteit in dienstverlening dek de lading van ‘2 – functie’ en ‘3 – goede hoedanigheid’ uit de definitie van De Dikke van Dale en is vooral gericht op het leveren aan je klant of opdrachtgever. Maar ‘1 – mate waarin iets goed is’ is een vorm van kwaliteit die bijdraagt aan ‘het excelleren als ondernemer..’.

Kwaliteit als beste vriend

Neem als voorbeeld een Apple MacBook in plaats van een gewone laptop of een grote relaxte Volkwagen Tiguan in plaats van een veel te snelle MINI Cooper S. De reden dat ik alleen met Apple werk is omdat het licht en makkelijk te vervoeren is, de batterij lang meegaat en al mijn systemen ‘in-sync’ zijn met elkaar. Het scheelt mij gesleep en gedoe dat ik met andere systemen wel zou hebben.

Of een ander voorbeeld. De afgelopen 11 maanden reed ik in een geweldige veel te snelle MINI Cooper S. Het was qua uiterlijk en als je een fan bent van ‘crossen in de bossen’ een ge-wel-dige auto. Maar voor mij was deze auto dat totaal niet! Waarom? Omdat mijn gemiddelde auto rit tussen de 150 en 250 kilometer enkele reis is en je totaal gesloopt uit een MINI komt.

Mijn bewuste keuze om te kiezen voor de kwaliteit van Apple en het comfort van een grote auto zorgen ervoor dat ik kan excelleren als ondernemer.

 

 

Meer waard dan geld

Om terug te komen op mijn titel “Kwaliteit is meer waard dan geld..”. Je uurtarief zegt niks over die kwaliteit die je levert. De reactie van je opdrachtgever in een eerste kennismaking of tijdens de eindpresentatie van je project. Dat is het moment waarop zichtbaar wordt of je voor middelmatig of kwaliteit gaat.

De kosten van je leaseauto of je laptop zijn niet zomaar euro’s die je afschrijft. Nee, denk eens na hoeveel tijd je kan besparen door je systemen goed in te richten of hoeveel meer energie je hebt na dat lange ritje.

Of “Je strategische sessie zal wel duur zijn..?” hoor ik vaak. Waar niet over na wordt gedacht is dat ik na iedere sessie ‘on top of the world’ ben en meer kan creëren en omzetten dan daarvoor.

Wat is wil duiden is dat ‘leveren van kwaliteit’ en het ‘gebruiken van kwaliteit’ om te kunnen excelleren om lef en durf vraagt. Het is afwijken van de middenmoot en constant kiezen voor het beste. Durf jij te kiezen voor kwaliteit?