Social media is mijn grote vijand!

"Zit die iPhone aan je vastgeplakt?"

Ik kom uit een generatie waarin FOMO (Fear of mission out) echt een dingetje is en de telefoon alleen nog maar gebruikt wordt om te appen is. Bellen is zo 2010! Het gevolg? Echte contacten en verbindingen worden verdrongen door likes op Instagram en shares op Facebook.

Dyantha ik heb soms het idee dat je iPhone aan je hand vastgeplakt zit. Zo snel like, reageer en deel jij berichten op social media.” zei een vriend vorige week tegen mij tijdens een dinertje. Gevolgd door “dat is toch helemaal niet zoals jij bent. Jij bent ECHT, niet alleen maar likes en shares”. Deze vriend weet mij altijd goed te triggeren en te raken. Zo ook deze keer. Ik heb eens stom gekeken, mijn glas wijn achterover gegooid en er vervolgens een week lang over nagedacht.

De kracht van ECHTE verbindingen

Ja, het klopt! Als verbinder ben ik op zoek naar ECHTE verbindingen met ECHTE mensen die ik aan kan kijken, die mij kunnen triggeren en waar ik relaties mee op kan bouwen. Neem bovenstaande situatie. En vergelijk eens. Stel ik had dit bericht via Whatsapp gekregen. Hoe had ik dan gereageerd? Waarschijnlijk niet of heel vluchtig. Deze opmerking werd zo krachtig omdat we als twee mensen tegenover elkaar zaten. Elkaar konden aankijken en geen kant op konden.

Echte verbindingen zijn voor mij zo krachtig omdat je elkaar echt kan zien. Elkaar aan kan kijken en verantwoording moet nemen voor je daden. Als je online geen zin hebt, dan ga je toch lekker offline? In een echt gesprek gaat dat niet. Je kan niet zomaar wegrennen of zeggen: “ik ga effe offline mijn telefoon is leeg”. Nee, in echte verbindingen zit gevoel, zit emotie en zit zoveel meer dan de 100ste like of 10e share die je krijgt.

Offline ontmoeten dat moeten we meer doen!

Dit is ook wat ik mijn opdrachtgevers altijd mee geef. De kracht van echte mensen, echte ambassadeurs is zoveel sterker dan een online platform of online groep. Begrijp mij niet verkeerd. Tuurlijk moeten we elkaar online blijven opzoeken. Maar vergeet in alle drukte van je ‘online leven’ dat je bedrijf of organisatie nog altijd draait MET en OP echte mensen. Echte mensen nemen nog altijd dienst af en het zijn ook echte mensen die je factuur betalen. Niet het algoritme van Facebook of Instagram dat we zo nodig willen ‘hacken’.

Zullen we elkaar gewoon weer eens wat vaker bellen? Wat vaker in real life afspreken en elkaar weer gewoon in de ogen kijken? Daar hebben we toch veel meer aan dan al die likes. Ga voor echte verbindingen!